13 Ağustos 2013 Salı

HURMA AĞACI

Ekşili Mercimek Dolması:MALZ.200-250 gr salamura asma yaprağı
* 2 su bardağı yeşil mercimek
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 4 adet taze yeşil soğan
* 1 demet dereotu
* 1 demet maydonoz
* 4 çay kağışı domates salçası
* 1/2 su bardağı zeytinyağı
* 2 çay kaşığı tozşeker
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
* 2 adet limon suyu
* 2 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI:
Önce iyice yıkadığınız mercimekleri orta boy bir tencereye koyup üzerine tam çıkacak kadar su ekleyin.
* Orta ısılı ateşte mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin.Bu işlemi daha kısa sürede düdüklü tencere ile de yapabilirsiniz.
* Haşlanan mercimekleri süzdürüp derin bir kabın içine aktarın.Bu arada kuru soğanları soyup tavla zarı şeklinde çok ince doğrayın.
* Taze yeşil soğanları maydonoz ve dereotunu ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik dilimleyin.
* Hazırladığınız bu sebzelerin hepsini haşlanmış mercimeklerin üzerine aktarıp kaşıkla karıştırın.
* Tuz ve karabiberle beraber toz kırmızı biberi de üzerlerine serpin.Salçayı beraber zeytinyağını da ilave edip toz şekeri katın.
* Böylece hazırladığınız dolma içini kaşıkla yada elinizle iyice karıştırın.Öte yandan salamura asma yapraklarını kaynar suya batırıp 2-3 dakika tutup çıkartın.
* Elinizle suyunu sıkıp yaprakları tek tek açarak bir tepsinin içine sıralayın.
* Yaprakların parlak kısmı dışa gelecek şekilde içlerine birer çorba kaşığı hazırladığınız mercimekli harçtan koyup dolma gibi sarın.
* Geniş bir tencerenin altına birkaç yaprağı açarak yayın.Üzerine sıkıca sardığınız dolmaları aralıksız dizin.
* Dolmaların üzerine limon suyunu gezdirip tencerenin kenarından da sıcak suyu dökün.
* Eğer mevsimiyse 7-8 adet yeşil can eriğini de dolmaların arasına serpiştirin.
* Yemeği orta ısılı ateşte en az 30-35 dakika pişirip ılık yada soğuk olarak servis yapın."ERHAN"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder